Wythenshawe Hospital, Manchester, UK

Wythenshawe Hospital, Manchester, UK

Urban Space / Loop Arc

Wythenshawe Hospital has implemented a 3-phase expansion project.The second phase was focused on the expansion of the children's Emergency Department, with a new purpose built paediatric area, specifically designed to improve the treatment for patients up to 16 years of age.

Artform Urban were asked to provide colourful, free-standing seating for a courtyard space, adjacent to the paediatric area. The whole courtyard was renovated as part of the hospital second phase renovation.

The furniture could not be permanently fastened down in the area, due to underground utilities and services, therefore the Loop Arc Bench was offered as a lightweight seating solution that could be weighted down. The standard Loop Arcs can be filled with either water or sand, making them a permanent fixture within the courtyard.

Architect at Atkins:

"The refurbished courtyard now offers an important external space for children at the hospital and has also proved an interesting visual feature for the wards on the upper floors which look on to the space. The courtyard is lit up at night and the vibrant colours, dynamic lines and planting provide a point of interest which contrasts with the clinical internal environment."

Wythenshawe Hospital, Manchester, UK
Customer: Artform Urban Furniture
Architect: Atkins Global Warrington
Construction company: Interserve Building LimitedProduct:

#137 Loop Arc / Design: AART Designers