Feb 24 - 2024

Kortlæg byens perler

Kortlæg byens skjulte perler, så vi kan udvide byrummets kapacitet – det er også bæredygtigt

Mange byer har et væld af skønne og populære parker, torve, pladser og udsigtspunkter, som københavnere og besøgende nyder og benytter sig af hver eneste dag. Men på de dage, hvor solen viser sig fra sin bedste side, opstår der hurtigt problemer, fordi vi ofte og ufrivilligt kommer til at samle os i for store grupper. Det har vi gentagne gange oplevet på blandt andet Islands Brygge, Dronning Louises Bro og i Nørrebroparken.

Hvis der skal være plads til alle, så må vi nytænke, hvor meget af byen der kan bruges. Alle byer har en række skjulte eller ukendte pladser, hjørner eller græsarealer, som i udgangspunktet kunne være oplagte at opholde sig på i både kort og længere tid. Det er netop de steder, vi bliver nødt til at indtænke, hvis vi skal have sommeren til at glide, for alternativet betyder flere forbud og afspærringer, hvilket hverken tjener byen eller dens borgere.

Kortlæg byens skjulte perler
Problemet med de ubrugte arealer rundt omkring er netop, at de ofte er skjulte eller ukendte for de fleste. Men de findes. Og her kan både kommunen, lokalforeninger og borgere hjælpe med at udpege de steder, der kan være med til at udvide byrummet. Og hvis man virkelig ønsker en sommer, hvor alle kan nyde byrummet, kan man for små midler indrette de nye oaser, så de bliver indbydende åndehuller for byens borgere. Mit håb er derfor, at kommuner, fondsgrupper og andre, der arbejder for og med byrummet vil allokere midler til at støtte udvidelsen af byens rum fx med midlertidige opsætninger, der måske bare kan holde sommeren ud og eventuelt senere nemt kan flyttes andre steder hen. Eller måske konverteres til et permanent byrum.

Idéen er ikke, at hele byen skal gennem renoveres, men derimod at vi satser på midlertidige løsninger til en midlertidig situation. Sæt produkter op, der ikke umiddelbart kan stjæles, og så er vi der faktisk allerede. Nye oaser har ovenikøbet den fordel, at hele byen bliver brugt, og vi kan få livet ud til nye områder, hvilket på sigt kan gavne byen med endnu mere af det gode liv.

Så kære kommuner, der ønsker en by for alle: kom i gang med at kortlægge jeres bys skjulte perler – og tag borgerne med i processen. Sammen kan vi udvide byens rum og byde foråret/sommeren velkommen